Tuesday, January 3, 2012

My new nutrition guidelines - Uj taplalkozasi szokasaim

breakfast on the go, did not eat white bread or butter - reggeli a varosban, a feher kenyeret es a vajat nem ettem meg
 Susan is my nutritionist by a narrow definition, because really she is so much more. She is a wonderful, insightful and knowledgeable person. She is funny and the conversations we have  cover more than just nutrition. I my opinion she could get her psychology degree in a whim, and her empathy is just a bonus.
 I started to see her a month ago, when my husband ad I decided that my life needed an overhaul. There are many reasons for this decision, and I will get to them in a next post.
My husband loves Italian cooking, and meat, I love salads and simple foods. Before meeting him, I bought meat once a year. Since we are together my eating habits went haywire, I started to eat what he made, for two reasons. First, he is an excellent cook. Second, I was too comfortable that someone else is making the dishes for us, even if it is not my choice of food.
I used to think I was eating healthy. I mean I did not drink soda, I had agave in my coffee, I had decaf teas,  loved salad...but these are just small snippets, the big picture did not fare all that well.
Now this is all out the window. I am following a menu, and have portion control. How did my life change? I am eating beans, chickpeas or lentils every day. I started to have raw vegetable salads even if I have had some baked or steamed veggies with lunch or dinner. For breakfast I am having high fiber cereal, and try to do the same throughout the day, as my fiber intake used to be poor, and my digestion was slow. Whole grains are more dominant in my everyday food intake. I actually love it, but it is hard for my husband to switch altogether.
And what happens when I slip? It is okay. First it was the holiday season, with all the extra food and munchies.  Then the more alarming one is the late snacks at our house. Sometimes I crave it, sometimes my husband does. But when the other person brings it out, your determination slowly melts away. I find breaking habits is the hardest thing to do.  Overall I did not gain weight, and that is a victory in itself, and last week, for the first time, I have lost a little bit as well.

dinner - vacsora

Elmentem egy taplalkozasi szakertohoz, Susan a neve. De ez csak egy szuk megfogalmazas, hogy mi a foglalkozasa, mert ennel sokkal tobb. Fantasztikus a termeszete, jok a meglatasai es persze tudja hogy mirol beszel. A humora kellemes, es a beszelgeteseink nem csak az egeszseges taplalkozasra terjednek ki. Szerintem nyugodtam megkaphatna a pszihologiai dipomajat is, es az hogy az empatia keszsege nagyon jo az mar csak egy bonusz.
Egy honapja jarok hozza, amikor is elhataroztuk, hogy az eletemben bizonyos dolgokban valtozasra van szukseg.  Tobb oldalu volt ez a megallapitas, de errol majd egy masik bejegyzesben.
A ferjem imadja az olasz konyhat es a kulonfele husokat, en meg a salatakat szeretem es az egyszeruen elkeszitheto kajakat.  Amikor egyedul eltem, egyszer egy evben vettem hust. Persze amikor osszekoltoztunk az en etkezesi rendem teljesen felborult. Ennek ket oka volt, az egyik az az, hogy a ferjem nagyon ugyes a konyhaban. A masodik az az, hogy en meg kenyelmes voltam, ha o megcsinalja nekem nem kell.
Azt gondoltam, hogy egeszsegesen eszem, hiszen nem iszom szensavas uditoket, agave szirupot rakok a kavemba, koffein mentes a team  es nincs benne cukor vagy edesito, imadom a salatakat....de az osszkep megsem volt teljes.
De most ez megszunt. Kaptam egy menut, amibol valaszthatok, es minden ennivalomat merem. Hogyan valtozott meg az eletem ettol? Mindennap eszek babot, csicseriborsot vagy lencset. Minden etkezeskor eszem nyers salatat, meg akkor is ha parolt vagy fott zoldseg is volt ebede vagy vacsoara. Reggelire nagyon magas rost tartalmu pelyheket eszem, es probalok egesz nap sok rostot bevinni az etkezesembe. Eddig nem ettem sok rostot, es nem is volt jo az emesztesem. Teljes kiorlesu ennivalok dominalnak a menun, amit en epp szeretek is, de a ferjemnek eleg nehez egyik naprol a masikra atvaltani erre.
Persze nem mindig sikerul betartani az eloirasokat. De nem baj, az ember nem tokeletes. Es mondjuk az sem segitett, hogy az unnepek elott kezdtem el ezt az egesz valtast. Nagyok voltak a kisertesek a kozos evesek es sutik korul. De nem hiztam, sot egy kicsit adtam is le a mult heten, igy sikeresnek erzem magam. De ami igazan nagy kisertes nalunk az a keso esti nassolas .... vagy en vagy a ferjem elovesszuk este valmai edeset, es nehez ellen allni. Ez egy nagyon rossz beidegzodott szokas, amit nehez lesz megvaltoztatnom.

dinner (I only had the smaller piece of meat) - vacsora (csak a kisebb darab hust ettem meg)

1 comment:

  1. Ó, igen, a késő esti nassolás :)

    Jó ránézni ezekre az ételekre egyébként.

    ReplyDelete