Wednesday, August 1, 2012

91 days -91 nap

91 napja eltuntem innen a blogrol. Most kerek elnezest, hogy egy mukkot sem szoltam, hogy miert. Es hat az az igazsag, hogy nem tudtam, hogy fogalmazzam meg, mi is tortenik velem, korulottunk, igy nem irtam. A tenyek, az erzelmek es a penz hianya olyan hullamvolgyekbe dobtak minket, amikre nem voltunk felkeszulve. Pedig megis valahogy meg kellett volna fogalmaznom, hogy mit erzek, es milyen donteseket kell hoznunk a jovore nezve.
Diohejban mar irtam arrol, hogy szeretnenk kisbabat, es hat orvoshoz is jarunk. Itt az USA-ban harom mesterseges megtermekenyitest probaltunk meg, mert erre futotta anyagilag. Sajnos a mesterseges megtermekenyites(ek) nem jart(ak) sikerrel. Azt sem tudtuk, hogy miert nem. Innen a kovetkezo lepes az a lombik bebi program. Szamunkra az olyan draga, hogy azt az USA-ban mi nem tudtuk megengedni magunknak. (Parok akiknek nincs mas lehetoseguk felvesznek kolcsont, -ami itt egy elfogadott es kialakult dolog- es abbol probalkoznak. Az adatok hihetetlenek, hogy meddig megy el egy par, hogy meglegyen a lehetosege arra, hogy kisbabaja lehessen. Ertem en ezt, mert en is nagyon szeretnem, de a ferjem az sokkal racionalisabb, mint en.)
Utana neztem hogy Magyarorszagon milyen lehetosegeink vannak, - en mint magyar allampolgar, o mint amerikai, tehat o fizetos- es mi mennyibe kerul. Hat mindennel egyutt egy negyede volt az USA-i arnak. Minden alatt ertem a replojegyeket, a gyogyszereket, az orvosi konzultaciot, es a TB utolagos visszafizeteset 2007-tol a mai napig. Az az osszeg ami itt egy alkalmat fedezne, az kb. harmat-negyet fedez Pecsen. Es ugy tunik hogy a lombik bebi nem az elso alkalommal jon ossze, tehat jobb ha ugy indulunk, hogy van meg lehetosegunk....
A (pecsi) Kaali intezetbe mentunk, es nagyon jo hogy oket valasztottuk. Minden szempontbol csak a legjobbakat tudom irni. Majus kozepen mar Pecsett voltam, es majus utolso heteben elkezdtem az injekciozast, majd jott a pete leszivas, megtermekenyites, es a 4 napos embrio visszaultetese. Sajnos az embrio nem tapadt meg, es harom honap kivarasa utan augusztus vege fele kezdjuk ujra a masodik  lombik bebi programot.
Nem vagyok elkeseredett, mert tudom, hogy mi mindent megtettunk, meg mert meg van lehetosegunk ujra probalni. Az sem utolso szempont, hogy a ferjem imad, es mindenben tamogat. A hazassagi evfodulonkra egy oda-vissza jegyet kaptam tole, hogy egyutt lehessunk amig nem kell visszamennem a dokihoz.  Nagyon szerencses vagyok. Szoval igy van az, hogy hol New Yorkbol, hol Pecsrol jelentkezem majd.It has been 91 days since my last post. It is a long time, and I am sorry for disappearing without a word.  However I was overwhelmed by emotions, cold facts and the lack of money to deal with something that is really crucial to our life right now. It is hard for me to articulate my feelings or deal with these new challenges. We have to make decisions for our future, and it is not easy.
As you might remember, I have mentioned that we are trying to have a baby. We went to see a specialist in the US, and had three IUIs. Unfortunately they did not work, but we did not know why. The next logical step is to try an IVF cycle, but we could not afford the cost. (The fertility clinics offer loans, as we were not the only couple who are blown away by the cost. It seems couples use this option, but really how far can you go in debt to have a chance of having a baby? Well as I can identify with the desperation of wanting a child, it is really hard to draw the line. My husband is the rational one in the family.)
I heard that the costs are not as high in Hungary. So I looked into it; how much would it cost for us to go there for the IVF cycle. I am a dual citizen, so I would use the Hungarian health system as a Hungarian, and my costs would be nominal, compared to my husband (a foreigner). We had to reinstate my Hungarian health insurance, which meant that I had to pay all the fees from 2007 till now, 2012. We also had extra expenses, such as airline tickets, doctor's consultation and the cost for the medicine. The IVF itself is free for 5 trials (!). All these expenses combined, it comes to one fourth of the cost of an IVF cycle in the US. We are very lucky to have this option, as it seems that IVF usually does not work for the first time.
We chose the Kaali Institute in Pecs, Hungary. I am very happy with our choice, everyone is wonderful there, and the doctors are superb. I went back to Pecs, in mid May and started the hormone injections at the end of the month. We had the egg retrieval, the fertilization, an embryo and the implantation. Unfortunately the embryo did not implant. so we are going to start our second IVF cycle at the end of August.
Right now I am not upset, since I know that we tried everything, and we have more chances to succeed. It is very important, that my husband stands by me and adores me. For our wedding anniversary he got me a ticket to come back to the US to be together before going back to Hungary in the middle of August. I am a very lucky woman.

No comments:

Post a Comment