Sunday, May 15, 2011

A rainy day is good for baking buns


Yesterday I made a dough with yeast and a surprise ingredient, one tablespoon of ground allspice. The original recipe calls for cardamom, but my husband does care for it so I improvised.  After kneading, it needed to rise for about an hour and then I rolled it out, and filled it with two different types of fillings. The amount of dough was a lot for just the two of us. From this amount I made six sheets, three of them I filled with cinnamon-sugar-butter, three I filled with apricot jam. After the filling and slicing, (using a bread knife) they needed to rise again.  When placing them in the pan, leave some room between them, so they can expand. I let the slices rise in a pyrex for another hour, covered with a dry dishcloth. If you do not need as much as the recipe yields, then you can freeze the little rolls, and when you are ready to use them, just let them thaw overnight,and bake it the next morning for 15-18 minutes. You can spread some egg on the top and sprinkle it with sugar. I omitted these steps as the filling was sweet enough for me. There is also a suggestion in the recipe for icing if that is what you prefer.




Tegnap este csinaltam egy kis kelt tesztat egy kanal orolt szegfuvel es megtoltottem cukros-fahejas-vajas illetve kajszi lekvarral. Az eredeti recept kardamomot ajanl, de a ferjem nem szereti, igy improvizaltam. A recept ami alapjan keszitettem a fahejas verziot ajanlotta, de gondoltam, a kajszi is finom lesz. Miutan megkelt a teszta, (jo sok lett) kigyurtam, megtoltottem es feltekertem. Majd kis szeletekre vagtam, ajanlom a kenyervago kest.... es beraktam a kivajazott edenybe, amiben vegulis sutottem. Legyen egy kis hely kozottuk, hogy a masodik keleskor legyen helye terjeszkedni. Az edenyben meg kb. egy orat pihenhet, konyharuhaval leteritve. A sutoben 15-18 perc alatt kesz lesz,. Ugyan en nem raktam ra, de szebb lesz, ha tojasal kenjuk, es cukrot szorunk ra. A receptben van egy otlet arra hogy milyen  cukrosmazt hasznaljunk, amit ra lehet rakni, de en azt nem szeretem. A meleg fahejas bukta szeru kis tekercsek sok csaladnal karacsonyi reggeli. (mert ugye 25.en reggel van az ajandekozas ideje.) A mi kis csaladunkban meg nincs kialakult szokas, s a ferjem csaladjaban ez nem volt szokas, de azt hiszem iden bevezetjuk. Talan ez az "amerikai beigli" valtozat, bar csak otletkent irom, se izre, se kinezetre nem hasonlit a beglire, igaz tekerve van.



 Here is the the recipe, in full detail:  101 cookbooks thank you for inspiring me!
  Itt talalhato a recept reszletesen: 101 cookbooks  ajanlom a tobbi receptet is!

No comments:

Post a Comment