Thursday, August 2, 2012

Kitchen activity: fermented cucumbers - ma keszult a konyhaban: kovaszos uborka

If you walk on a street full of houses in Hungary, I bet you would see a lot of jars of fermented cucumbers in their patios and or window stills. It is a pretty easy side dish, or main dish if you love it that much. Which I do, and so does my father.
Azt hiszem Magyarorszagon a legtobb haz tornacan es ablakaban ott van egy nagy uveg alakulo kovaszos uborka. Nagyon egyszeru elkesziteni, es igen finom. Mi az Apuval annyira szeretjuk, hogy nem is kell foetel melle.

You will need a few fresh and crunchy cucumbers. Wash them, cut off the edges and cut them lengthwise in both directions, as if you were to quarter them, but you actually don't cut it all the way (so that the water can reach it better). Wash your bunch of dill, and cut off edges. If you love garlic, you can put some cloves in, but this is totally optional. And have some stale bread. I ended up cutting off the crust, to have a better exposure to the soft part.
Kell hozza par ropogos uborka, veguket levagtam, keresztbe vagtam,  (hogy viz jobban erje). Kaprot megmostam, veget levagvam. A fokhagymat ki lehet hagyni, ha nem vagy fokhagymas, de en bizony imadom.  Es vegul a kenyer, aminek a hejat levagtam, hogy jobban erje minden. (Bar szerintem hejaval is jo.)

 I almost forgot, you will need a tablespoon of salt for each pint of water. I used 3 pints to cover everything.
Ja majdnem elfelejtettem, hogy kell bele so is, fel literhez egy kanal. Nalam masfel liter viz fedett el mindent.
 I did not find my large jar, must have put something else into it, so I used a vase. Repurposing is great.
Nem talaltam a nagy dunsztos uvegemet, igy elo kaptam egy vazat, nem is nez ki rosszul. 
 Bread on top.
Kenyer a tetejen.
It is out in the sun, will be back to show you, when it is ready!
Es most mar a napon van, jelentkezem, amikor keszen van!

2 comments:

  1. Kedves Brigi!
    Örülök, hogy végre van hír Rólad.Szívből kívánom,hogy magyarországi utad legyen sikeres és áldásos,jöjjön össze minden úgy, ahogy szeretnétek.
    Nekem is épp most készült el a kovászos ubim, házi zsíros kenyérrel nagyon szeretjük.Tetszik a fotón ez a vázás megoldás :-)

    Kíváncsian várom majd a vállkendő folytatását.Ugye lesz befejezése?
    Szép nyarat kívánok továbbra is sok szeretettel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koszi:) a heten fel szeretnem rakni a kepeket hogyan legyen a kendo befejezve! Hol tartasz, hanyszor ismetelted a fo motivumot?
      Igen zsiros kenyerrel is nagyon fincsi lehet... egeszseges taplalkozas ide vagy oda, vannak dolgok amikrol nehez lemondani :)

      Delete